Doorgaan naar inhoud

Blogs

Wat is kalibreren en waarom is het belangrijk voor een juiste werking van je vleesthermometer?

Wij helpen je op weg en geven je een aantal handige tips

De nauwkeurigheid van een vleesthermometer is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gerechten niet alleen lekker zijn, maar ook veilig om te eten. Na verloop van tijd kunnen thermometers hun nauwkeurigheid verliezen. Daarom is het noodzakelijk om ze af en toe te kalibreren (ook wel afstellen of ijken genoemd). In deze blog gaan we dieper in op waarom kalibratie belangrijk is en geven we een aantal tips hoe je dit kunt doen.

 

Waarom kalibratie belangrijk is
Het ijken van je vleesthermometer is vergelijkbaar met het instellen van de klok op je oven - het zorgt voor nauwkeurige metingen. Na verloop van tijd kunnen sommige meetinstrumenten afwijken. Dit kan leiden tot mogelijk onveilige kooktemperaturen. Regelmatig kalibreren is een eenvoudige maar effectieve manier om de betrouwbaarheid van je vleesthermometer te garanderen.

 

Wanneer je je thermometer moet kalibreren
Als je variaties in temperatuurmetingen opmerkt of je thermometer per ongeluk hebt laten vallen, is het tijd voor kalibratie. Zelfs voor nieuwe thermometers kan kalibratie nodig zijn als onderdeel van de eerste installatie. Dit om rekening te houden met eventuele productiefouten.

 

Enkele makkelijke manieren om te kalibreren

  1. De ijsbadmethode. Vul een glas met ijs en voeg water toe. Plaats de sonde van de thermometer in het ijswater en zorg ervoor dat deze de zijkanten of bodem niet raakt. De temperatuur moet zich stabiliseren op 0°C (32°F). Zo niet, pas de thermometer dan aan.
  2. Kokend water methode. Kook een pan water en laat het een minuut afkoelen. Steek de thermometer in het kokende water en zorg ervoor dat je de zijkanten of bodem niet aanraakt. De temperatuur moet 100°C zijn. Stel de thermometer bij indien nodig.

 

Digitale vleesthermometer kalibreren
Volg bij digitale thermometers de richtlijnen van de fabrikant voor kalibratie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je op een resetknop moet drukken of dat je de kalibratie-instellingen in de thermometer moet aanpassen.

 

Hoe vaak je moet kalibreren
Kalibreer je vleesthermometer ongeveer één keer per maand, of vaker als je hem regelmatig gebruikt. Kalibreer ook na blootstelling aan extreme temperaturen of als je de thermometer hebt laten vallen.

 

Conclusie
Het kalibreren van je vleesthermometer is een snel en eenvoudig proces dat de nauwkeurigheid van je temperatuurmetingen garandeert. Als je deze stappen regelmatig uitvoert, kun je vol vertrouwen koken. Zo weet je dat je thermometer betrouwbare informatie geeft voor veilige gekookte, smaakvolle maaltijden.

Bedankt voor het abonneren!

Deze e-mail is geregistreerd!

Shop de look

Kies Opties

optie bewerken
this is just a warning
Login
Winkelwagen
0 artikelen